Olijfgaarden en olijfroutes

De aanwezigheid van de olijfboom heeft niet alleen het landschap getekend, maar ook het dagelijkse leven van de mediterrane volkeren. Olijfbomen en olijfolie kom je overal tegen in het zuiden van Europa.

Als mythische en heilige boom wordt hij geassocieerd met hun riten en gebruiken en heeft hij hun levensstijl beïnvloed, waardoor een specifieke oude beschaving is ontstaan, de “olijfboombeschaving”. De Routes van de Olijfboom treden in de voetsporen van de Olijfboombeschaving, van Griekenland naar de Euro-mediterrane landen.

Waarden van de Raad van Europa

De Routes van de Olijfboom zijn routes van interculturele ontdekking en dialoog gebaseerd op het thema van de olijfboom, een universeel symbool van vrede. Deze routes zijn een toegangspoort tot nieuwe samenwerking tussen afgelegen gebieden die anders tot isolement zouden zijn veroordeeld, aangezien ze alle spelers samenbrengen die betrokken zijn bij de economische exploitatie van de olijfboom (kunstenaars, kleine producenten en boeren, jonge ondernemers, enz.) worden bedreigd door de huidige crisis. In onze moeilijke tijd is dit een manier om de fundamentele waarde van het recht op werk te verdedigen.

Routes of the Olive Tree is sinds 2005 gecertificeerd als Culturele Route van de Raad van Europa .

Olijfboom met groene olijven als vrucht erop waar geweldige olijfolie van wordt gemaakt
Olijfboom met groene olijven als vrucht erop waar geweldige olijfolie van wordt gemaakt

De olijfboom dateert van miljoenen jaren terug. Wilde olijfbomen, voorouders van de gedomesticeerde olijfbomen, zijn nog steeds te zien in de Peloponnesos, Kreta, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, hun plaatsen van herkomst. 

De relatie tussen deze boom en de menselijke beschaving heeft geleid tot een immens rijk, levend cultureel erfgoed, ingebed in de dagelijkse gewoonten van de mediterrane mensen. Van gastronomie, met de cruciale invloed van olijfolie, tot kunst en tradities, de sociale ontwikkeling van deze gebieden is grotendeels bepaald door de olijfboom.

De reiziger kan de olijfboombeschaving ervaren en vertrouwd raken met olijfboomlandschappen, producten en tradities. 

Verschillende culturele routes lopen door de landen van Zuid-Europa en Noord-Afrika, van de Balkan zoals in Kroatië tot de Peloponnesos in Griekenland, en strekken zich uit tot de Meknes-regio in Marokko. Er bestaan ​​zelfs zeeroutes om het belang van de maritieme verbinding tussen de havens van de mediterrane steden te benadrukken. Langs de routes worden ook verschillende olijfboomgerelateerde activiteiten georganiseerd, met tentoonstellingen, concerten en productproeverijen.